Veľmi častým problémom sučiek je falošná gravidita. Často prídu majitelia veľmi vyplašení, lebo ich sučka náhle zmenila správanie a nechce chodiť von, leží v peliešku a kňučí. Pseudogravidita je pozostatok z doby, kedy psi žili vo svorkách a suky hárali v jednom období, čo sa dá pozorovať aj dnes vo väčších chovoch. Pseudogravidita rieši náhradnú starostlivosť o šteniatka. Pri prípadnom úhyne matky iná suka preberie jej úlohu a je schopná šteniatka odchovať vrátane kojenia. Najviac sa ochorenie prejavuje u sučiek, ktoré sú dobre živené a sú veľmi naviazané na majiteľa.

Čo je to pseudogravidita (falošná gravidita)?

Pseudogravidita alebo falošná gravidita u súk je stav, pri ktorom u negravidnej suky prebieha časť pohlavného cyklu v období po háraní s abnormálnymi príznakmi imitujúcimi graviditu. Zjednodušene povedané, suka, ktorá počas hárania nebola pripustená, sa cíti, akoby bola gravidná a čakala šteniatka a jej telo reaguje celkom tak, akoby sa pripravovalo na pôrod.

Ako to vzniká?

Tento problém vzniká vplyvom hormonálnych zmien počas priebehu pohlavného cyklu a citlivosti niektorých sučiek na ich zmenené koncentrácie. V období po háraní (tzv. luteálna fáza cyklu) najviac ovplyvňujú vnútorné prostredie tieto hormóny:

  • progesterón (hormón udržujúci graviditu), ktorý klesá,

  • estradiol, ktorý naopak mierne stúpa,

  • prolaktín, zodpovedný za zmeny na mliečnej žľaze a sekréciu mlieka, ovplyvňuje aj formovanie materinského správania

Vzájomné pomery týchto hormónov ovplyvňujú zmeny nielen telesného rázu ale aj psychické zmeny, ktoré sa u sučiek môžu prejavovať rôzne.

Aké sú príznaky?

Falošná gravidita sa u sučiek prejavuje veľmi rozmanito a nie vždy rovnako intenzívne. Majitelia si najčastejšie všimnú zmeny na mliečnej žľaze a zmeny v správaní sa sučky.

Nástup pseudogravidity je najčastejšie 1 – 2 mesiace po háraní.

  • zmeny v správaní zahŕňajú: nepokoj, zaliezanie do pelechu, maznavosť, kňučanie, prenášanie hračiek do pelechu, neposlušnosť, odmietanie prechádzok, stráženie pelechu až agresivita voči okoliu, zvýšená žravosť, zmena chuti, pomalosť a opatrnosť pri pohybe, v niektorých prípadoch až kontrakcie pri imitovanom pôrode

  • zmeny na mliečnej žľaze sú rôzne, od nepatrného zväčšenia po výrazný opuch mliečnej žľazy so silnou sekréciou mlieka, ktorá môže prejsť až do zápalu mliečnej žľazy tzv. mastitídy.

  • zmeny na vonkajších pohlavných orgánoch – opuch vulvy, príp. výtok z vulvy

Diagnostika

Pseudograviditu diagnostikujeme na základe klinických príznakov a informácií od majiteľa. Ak si však nie je stopercentne istý, či počas hárania nebola nakrytá a sučka je obézna, treba pseudograviditu jednoznačne odlíšiť od skutočnej gravidity sonografickým alebo RTG vyšetrením.

Ťažšie je od pseudogravidity odlíšiť zánik koncepcie (spontánny potrat alebo resorbcia plodov), čo majiteľ nemusí zaznamenať.

Terapia

Pretože sú príznaky a priebeh u rôznych súk rôzne intenzívne, je aj terapia pre každú sučku individuálna. Vo všeobecnosti sú však opatrenia chovateľské, ktorými sa dajú zvládnuť ľahšie formy pseudogravidity a dopĺňajú liečbu medikamentóznu, ktorá je nutná pri ťažších prejavoch falošnej gravidity.

  • chovateľské opatrenia pozostávajú z úplného odstránenia všetkých hračiek a pelieškov – sučke teda zmiznú zo života jej fiktívne „šteniatka“ a aj miesto, kam si ich znáša a kde ich „opatruje“. Zvýšenia záťaže výborne pomáha sučkám prečistiť si hlavu, treba ich zaujať a vybiť ich energiu iným spôsobom ako starostlivosťou o hračky. Je teda vhodné predĺžiť prechádzky, zmeniť trasy prechádzok, precvičiť povely a natrénovať nové, u sučiek podrobujúcich sa výcviku (či už je to agility, športová kynológia, coursing alebo mnohé iné skvelé psie aktivity) treba výcvik zintenzívniť, jednoducho treba sučku vybehať. Je dobré obmedziť maznanie a prejavovať sučke lásku inak – najlepšie spoločnou hrou. (Tu sa treba pripraviť na počiatočný odpor, mnohé sučky sa dokonca odmietajú venčiť, len aby sa nevzdialili od svojich „šteniatok“, ale je nutné byť striktný a vydržať.) Tiež pomáha prechodné obmedzenie príjmu krmiva (najmä bielkovinového) na polovičnú dávku v období min 10 dní.

  • medikamentózna terapia je nutná v prípadoch, pri ktorých dochádza k intenzívnej tvorbe mlieka a pozostáva z podávania prípravkov, ktoré sekréciu mlieka znižujú, tiež pomáhajú lokálne resorpčné masti.

  • chirurgické riešenie, teda kastráciu, odporúčame všetkým sučkám, ktoré majú opakujúce sa problémy s pseudograviditou po každom háraní.

A čo ďalej?

Z dlhodobého hľadiska je kastrácia najlepšou prevenciou, u niektorých sučiek sa totiž pseudogravidita opakuje po každom háraní a intenzita príznakov sa zvyšuje. Po kastrácii sa už falošná gravidita nevyskytuje, navyše sa tým výrazne zníži riziko ochorení súvisiacich s pohlavným aparátom (pyometra, cysty vaječníkov, nádory mliečnej žľazy).