Je mnoho názorov na kastráciu psov, kocúrov a iných samcov rôznych domácich miláčikov. V ambulancii si často vypočujeme (najmä od pánov)argument: „Veď čo by z toho života potom, chudák, mal?“

Naopak u majiteľov kocúrov sa stretávame až s úzkosťou, aby sme ich vykastrovali skôr, než začnú značkovať a znečistia svojimi zapáchajúcimi výlučkami celý byt či dom.

Pozrime sa teda na to, čo vlastne kastrácia je. Kastrácia je chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstránia semenníky daného jedinca, čo spôsobí jeho trvalú neplodnosť.

 Prečo kastrovať?

Na prvom mieste sú dôvody súvisiace so zlepšením zdravotného stavu pacienta. Jedná sa o zjavné patologické stavy ako nádory semenníkov, hyperplázia (zväčšenie) prostaty, zápaly alebo traumy semenníkov, kryptorchizmus.

Nemenej časté sú však zdravotné dôvody spájané so správaním psa v období ruje/ hárania sučiek. Psi často vylizujú zem po sukách, následne zvracajú a hnačkujú. Mnoho psov v období ruje úplne odmieta prijímať krmivo a rapídne chudne.

V období ruje treba u mnohých psov rátať so zmeneným správaním až neposlušnosťou, nezriedka utekajú za sukami z dvorov či kotercov. Predstavte si, aký psychický stres prežíva nekastrovaný pes zatvorený v koterci alebo byte? Pes má veľmi citlivý čuch a feromóny obsiahnuté v moči háravej suky ho extrémne lákajú, nedôjde však k žiadnemu naplneniu/ kopulácii, v skutočnosti je pes nepretržite počas 3 až 14 dní, kedy sa suka hára, frustrovaný. A to nehovoríme o situáciách, kedy sa v okolí hára niekoľko súk po sebe.

Zároveň sa s pohlavným správaním spája aj určitá agresivita medzi rivalmi cítiacimi háravku v jednom teritóriu a mnohé by vedeli rozprávať aj majitelia psov honcujúcich sa na nohách či rukách návštev.

Kastrovať je vhodné všetky jedince v útulkoch a karanténnych staniciach, pretože sa tým zabraňuje nežiadúcemu a nekontrolovanému množeniu zvierat, taktiež všetky zvieratá s PP, ktoré nie sú vhodné na chov (dedičné choroby).

U kocúrov je jednoznačne na prvom mieste kastrácia kvôli značkovaniu teritória močom, čo zvlášť v byte nie je príjemné.

Kedy kastrovať?

V Amerike je trend kastrovať už v ranom veku (6 – 16 týždňov), na našom pracovisku odporúčame nechať zvieratá dospieť a pohlavne dozrieť. U kocúrov začíname s kastráciou vo veku cca 9 mesiacov, u psov približne od 1 roka.

Ako to prebieha?

Pred zákrokom je nutné, aby zviera držalo minimálne 12-hodinovú hladovku. U nás v ambulancii si spolu s majiteľom celý zákrok ešte raz preberieme a odpovieme na prípadné otázky. Po vyplnení formulára sa s majiteľom rozlúčime, zviera uvedieme do anestézie a pripravíme operačné pole na zákrok. Ak je zviera zdravé a normálne vyvinuté, tzn. má 2 semenníky zostúpené v miešku, je kastrácia veľmi jednoduchý základný chirurgický zákrok.

U psov sa robí kastrácia buď preskrotálne – rez sa vedie pred mieškom, do miesta rezu sa vtlačia semenníky, odstránia sa a po zákroku psovi zostáva prázdny miešok a drobná ranka s pár stehmi.

Druhou možnosťou je kastrácia s plastikou mieška, kedy sa semenníky odstránia aj s časťou mieška, okraje rany sa k sebe adaptujú tak, aby sa vytvoril plynulý prechod. Pri tejto technike po miešku nezostane ani stopa, čo je veľmi estetické najmä u krátkosrstých plemien, avšak stehov je trochu viac.

U kocúrov sa vyberú semenníky a rany na miešku sa nešijú, iba sa “zlepia“ o seba.

Iná situácia nastáva, ak je pes alebo kocúr kryptorchid – tzn. nemá jeden alebo oba semenníky zostúpené v miešku, ale zostávajú v brušnej dutine, prípadne v trieslovom kanále. Vtedy sa musí otvárať aj brušná dutina, aby nezostúpený semenník mohol byť odstránený.

Ak sa ma majitelia spýtajú na môj osobný názor, či kastrácia nie je proti prírode, alebo či to nie je zbytočný zásah do organizmu, hovorím: “Nie.“ V súčasnom svete je chov psov i mačiek veľmi vzdialený tomu „prírodnému“ a preto je úlohou veterinárneho lekára poskytnúť také služby a zákroky, ktoré umožnia zvieraťu prežiť čo najdlhšiu dobu v čo najlepšom zdravotnom stave. Myslím si, že kastrácia je jeden z tých preventívnych zákrokov, ktoré prinášajú viac plusov pre zviera i pre majiteľa a preto ho odporúčam. (Podotýkam, že na našom pracovisku majú obe veterinárne lekárky svoje vlastné zvieratá vykastrované a vysterilizované.)