Každý majiteľ domáceho miláčika (či už je to pes alebo mačka, fretka, králik, morčiatko a iné) sa desí posledných momentov jeho života. Nanešťastie, ľudská životná púť je natoľko dlhá, že obsiahne niekoľko životov našich zvieracích kamarátov. Nie každé zvieratko končí svoj život utratením, mnohé odídu prirodzenou smrťou v pokoji domova, avšak eutanázia = humánne usmrtenie je pre množstvo spoločenských zvierat nevyhnutná pre ukončenie neznesiteľného utrpenia.

Dôvody

Dôvodov pre eutanáziu je viacero:

  • nevyliečiteľná choroba (napr. niektoré typy rakoviny)

  • utrpenie spôsobené vážnym úrazom

  • staroba spojená s poruchami základných životných funkcií spôsobujúca výrazné zhoršenie kvality života

  • besnota

  • závažné poruchy správania vedúce k možnému poraneniu človeka

Prejavy bolesti – čo si všímať

Samotné zviera majiteľom často naznačuje, že trpí bolesťou, preto si treba všímať jeho správanie. Nezaujíma pri oddychu neprirodzené polohy? Nie je častejšie podráždené až agresívne? Nevyhýba sa majiteľovi pri manipulácii? Teší a mazná sa s majiteľom alebo naopak vyhľadáva skôr pokoj a ukladá sa na odľahlejšie miesta? Vo všeobecnosti platí, že pokiaľ Váš miláčik žerie, je schopný sa vyprázdniť a neprejavuje zjavným spôsobom bolesť, nie je dôvod na jeho utratenie.

Dosiahnutie seniorského veku je často spojené s postupným zhoršovaním rôznych orgánových sústav, napríklad u mnohých zvierat sa vekom zhorší pohyblivosť v dôsledku opotrebovanosti kĺbov a pod., čomu treba prispôsobiť denný režim a stravu seniorov. Starnutie samo o sebe nie je dôvodom na eutanáziu. Mnohí majitelia starých psov argumentujú, že ich pes nevidí a ani nepočuje – treba si však uvedomiť, že najvyvinutejším zmyslovým orgánom u psov je čuch a preto ak sa pohybuje v známom prostredí, strata zraku a sluchu nespôsobuje neznesiteľné utrpenie a nemusí byť dôvodom na eutanáziu.

Rozhodnutie a veterinárny lekár

Rozhodnutie o eutanázii je vždy na pleciach majiteľa, veterinárny lekár mu však pri tomto rozhodovaní môže pomôcť. Veterinár dokáže zhodnotiť, v akom zdravotnom stave sa Vaše zvieratko nachádza, v prípade ochorenia rozlíši, kedy už ďalšia liečba nemá zmysel a dokáže odhadnúť priebeh posledného štádia.

Často sa nás ľudia pýtajú: „Čo by ste na mojom mieste robili Vy?“ Nie vždy je jednoduché na túto otázku odpovedať. Vaše zvieratko bolo dlhú dobu súčasťou Vášho života a urobiť posledný krok býva nesmierne ťažké, treba však myslieť na samotné zviera, jeho bolesť a utrpenie, a umožniť mu odchod zo života dôstojným spôsobom.

Dohodnutie termínu

Ak je teda už rozhodnuté, najlepšie je, ak sa Vášmu veterinárnemu lekárovi vopred ohlásite a dohodnete sa na konkrétny termín. Zväčša sa eutanázie plánujú na prvé ranné termíny alebo naopak na posledné večerné termíny, mimo najrušnejšej pracovnej doby. Potrebujete dosť času na poslednú rozlúčku so svojím zvieracím kamarátom a určite nechcete byť vyrušovaní v čase jeho odchodu, čím sa minimalizuje aj stres utrácaného zvieraťa.

Priebeh utratenia / eutanázie

Na našom pracovisku prebieha utratenie v dvoch krokoch.

Zvieratku najprv podáme do svalu alebo do žily injekciu so sedatívami, ktoré spôsobia, že zľahostajnie k okolitému dianiu, prestane cítiť bolesť a nekladie odpor.

Druhým krokom je podanie samotnej smrtiacej injekcie s prípravkom, ktorý spôsobuje úplnú stratu vedomia, zástavu dýchania a zástavu srdca. Injekciu aplikujeme do žily alebo v nevyhnutných prípadoch priamo do srdca.

Po podaní smrtiacej injekcie lekár fonendoskopom kontroluje postupnú zástavu dýchania a srdcovej činnosti. Smrť prichádza takmer nepozorovane, no u niektorých zvierat sú posledné nádychy výraznejšie, jedná sa o reflexné „lapanie po dychu“, ktoré si však už neuvedomuje. Tiež sa po smrti môžu objaviť zášklby svalstva, môže dôjsť k úniku moču a stolice, oči zvierat zostávajú otvorené.

Pre mnohých majiteľov predstavuje ťažkú dilemu aj to, či v priebehu eutanázie zostať so svojím zvieraťom. Táto udalosť je emocionálne extrémne náročná, nie každý sa vie vyrovnať so sledovaním smrtiacej injekcie. Je potrebné zvážiť, či ste schopní byť svedkami hore uvedených možných dôsledkov úmrtia, alebo je pre Vás vhodnejšie rozlúčiť sa so zvieratkom v dobe, keď je sedované, zaspí a necíti bolesť, a na dobu nevyhnutnú pre samotné usmrtenie sa vzdialite do čakárne.

Manipulácia s mŕtvym telom

Existuje viacero možností, čo sa po smrti zvieratka stane s jeho telom. Veterinárny lekár, ktorý vykonal eutanáziu, Vám vie zabezpečiť odvoz tela do zariadenia, kde sa vykonáva hromadná asanácia uhynutých zvierat. Na Slovensku je aj cintorín spoločenských zvierat, kde môžete svojho miláčika pochovať, a aj zvieracie krematórium, kde telo Vášho miláčika spopolnia a popol uložia do Vami vybratej urny.